Öğrenme güçlüklü öğrencilerin en belirgin özellikleri okul başarısızlığıdır. Ne var ki öğrenme güçlüklü olmayan fakat okulda başarısız olabilen öğrenciler de rastlanmaktadır. Bu nedenle öğrencinin öğrenme güçlüklü olarak nitelendirilmesi için öğrencide gözlenmesi gereken ayrıcı koşullar öne sürülmektedir.
- Yazma ve yazılı anlatım güçlükleri el yazısı gibi yazma becerileri, harfleme ve noktalama işaretleri, dil bilgisi kullanımı ile yazılı anlatım becerilerinde gözlemlenir. Yazılı anlatım becerilerinde güçlükler.
- Okuma becerilerinde Güçlükler; Sesli ve sessiz okuma ya da temel okuma ve okuduğunu anlama olarak ele alınmaktadır. Bu güçlükler sıklıkla sözcük tanıma, sözcük tanıma sırasında harflerin dizisel ve dizimsel sözcük tanıma, (atlama,ekleme,ters çevirme) okunmalarıdır.
- Matematik Becerilerinde Güçlükler; matematik sembollerini ayırt etme (rakamları, şekilleri, şekillerin uzayda konumları,temel aritmetik işlemleri,ritmik sayma, tane miktar, parça, bütün kavramları, zaman, para ve ölçü kavramları) öğrenilmesi ile sözel matematik problemlerini anlama ve çözümünde güçlükler olarak gözlemlenmektedir.